Slepý Bartimeus.

13. 11. 2016 15:34:44
Říká se, pokud někdo nesplní své sliby, tak to jsou chyby. Ne tak, se ale stalo v případě slepého Bartimeuse. On měl pevnou víru v Boha, a věděl že Bůh nezklame.

,, Pakli nebudeš slibovati, nebude na tobě hříchu. Což jednou vyšlo z úst tvých, to splníš a učiníš, jak jsi slíbil Hospodinu Bohu svému dobrovolně, což jsi vynesl ústy svými.........

Velice mne zaujal příběh o slepém Bartimeovi. Vypráví o tom, že žebral u brány Jericha. Byl ženatý, měl děvčátko ve věku asi dvanácti let. Ale on to své děvčátko nikdy nemohl spatřit. Jestliže člověk sedí u brány a nemá nic zajímavého, čím by upoutal pozornost procházejících lidí, bylo mnohdy těžké získat nějakou tu minci.

Dnes můžeme vidět, jak hrají na nějakém hudebním nástroji, nebo něco jiného dělají, aby upoutali na sebe pozornost. Vypráví se, že slepý Bartimeus měl dvě hrdličky, které dělaly malé přemety jedna přes druhou, a to upoutávalo pozornost kolemjdoucích.

Dnes vidíme, že slepý člověk je veden psem, který je vycvičen k tomu, aby ho převedl přes ulici. Ale v tamtěch dobách měli namísto vycvičeného psa, vycvičenou ovečku, která je vedla.

Jedné noci Bartimeová žena vážně onemocněla, a lékař řekl, že pro ni nemůže už nic udělat. A tak se Bartimeus odebral k domovní zdi a poklekl. Modlil se k Bohu, řekl:,, Pane, jestliže dovolíš, aby se moje milá, drahá žena uzdravila, slibuji ti, že vezmu ty dvě hrdličky a obětuji ti je." A jeho žena se uzdravila.

Za nějaký čas onemocněla jeho malá dcerka. Byla to velice závažná choroba, provázená horečkou. A znovu poklekl vedle svého domu, modlil se a řekl:,, Pane, nezůstalo mi už nic, kromě mé ovečky. Jestliže necháš mé dítě naživu, slibuji Ti, že vezmu svoji ovečku a přinesu ji na oltář a obětuji Ti ji." A jeho dcera se také uzdravila. Cestou do svatyně, když šel obětovat tu ovečku, potkal kněze. Ten se ho zeptal:,, Kam jdeš, slepý Bartimee?" On mu odpověděl:,, Knězi, jdu do Hospodinovy svatyně, abych obětoval svoji ovečku."

Kněz mu řekl:,, Bartimee, nemůžeš obětovat svoji ovečku. Ta ovečka, je tvýma očima. Já ti dám peníze, jdi a kup si ovečku. Jdi na trh, kup si jinou a obětuj ji, protože ta ovečka, to jsou tvé oči"

A slepý Bartimeus řekl:,, Jsem ti velice vděčný za laskavost, kterou mi prokazuješ, ale pohleď, já jsem Bohu nenabídl nějakou ovečku. Já jsem Mu nabídl tuto ovečku." Nu, což" řekl kněz to nemůžeš udělat, protože ta ovečka je tvýma očima." Řekl,,Ó, služebníče Páně, jestli jen dodržím slib, jež jsem dal Bohu, Bůh se postará o ovečku pro mé oči."

A tak se později stalo když seděl podle cesty a žebral, že šel kolem Ježíš, a když on uslyšel, že to byl Ježíš Nazaretský, počal volati: Ježíši, synu Davidův smiluj se nade mnou. Marka 10:51-52... I odpověděv Ježíš, dí jemu: Co chceš, ať učiním? A slepý řekl jemu: Mistře, ať vidím. Tedy Ježíš řekl jemu: Jdi, víra tvá tě uzdravila. A hned prohlédl, a šel cestou za Ježíšem.

Všechno je možné těm co věří.

Autor: Lubomír Vít | neděle 13.11.2016 15:34 | karma článku: 18.32 | přečteno: 292x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.26 | Přečteno: 228 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.07 | Přečteno: 1438 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 466 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 302 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1272

Žiji v zahraničí po roce 1968.Velice rád cestuji po světě a poznávám jejich slasti i strasti.Navštívené země: Bulharsko,Belgie,Dánsko,Holandsko,Itálie,Jugosslávie, Maďarsko,Německo,Polsko,Rumunsko,Řecko,Rakousko, Francie,Švédsko.Převážně Amerika,Švýcarsko, Dubai, Maldive, Jižní Afrika,Svazijsko,Mosambik, Zimbabwe,Lesotho,Zambie, Namibie,Botswana,Kenya.free counters

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...