Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kdo tam ty dva miliony lidí spočítal, prosím?

0 0
možnosti

Počet těch, kdo vyšli z Egypta. Ve 2. Mojžíšově 12:37 je uveden zaokrouhlený počet 600 000 „zdatných pěších mužů“, kromě „maličkých“. Ze zprávy ve 4. Mojžíšově 1:2, 3, 45, 46 vyplývá, že při sčítání lidu, které bylo provedeno rok po exodu, bylo napočítáno 603 550 mužů nad 20 let kromě Levitů (4Mo 2:32, 33); těch bylo 22 000 mužů od jednoměsíčního výše. (4Mo 3:39) Hebrejský výraz geva·rimʹ (zdatní muži) se nevztahuje na ženy. (Srovnej Jer 30:6.) Výraz ‚maličcí‘ je překladem hebrejského slova taf a je jím myšlen ten, kdo chodí cupitavými krůčky. (Srovnej Iz 3:16.) Většina těchto „maličkých“ musela být nesena nebo přinejmenším nemohla pochodovat celou cestu.

„Ve čtvrté generaci.“ Nesmíme zapomenout, že Jehova řekl Abrahamovi, že ve čtvrté generaci se jeho potomci vrátí do Kanaánu. (1Mo 15:16) Během 430 let, která uplynula od doby, kdy vešla v platnost abrahamská smlouva, do exodu, se vystřídaly více než čtyři generace, dokonce i když bereme v úvahu vysoký věk, kterého se, jak uvádí biblická zpráva, lidé tehdy dožívali. Izraelité však v Egyptě žili ve skutečnosti pouze 215 let. ‚Čtyři generace‘ od jejich příchodu do Egypta je tedy možné na základě příkladu jednoho izraelského kmene, kmene Levi, počítat takto: (1) Levi, (2) Kehat, (3) Amram a (4) Mojžíš. (2Mo 6:16, 18, 20)

Počet těch, kdo vyšli z Egypta, totiž 600 000 zdatných mužů, kromě žen a dětí, ukazuje na to, že Izraelitů mohlo být více než tři miliony. Někteří znalci to sice zpochybňují, ale tento počet není nesmyslný. Přestože od Leviho k Mojžíšovi byly pouze čtyři generace, mohl, vzhledem ke své dlouhověkosti, každý z těchto mužů vidět několik generací nebo několik skupin dětí, které se narodily za jeho života. I dnes má šedesátiletý či sedmdesátiletý člověk často vnuky, a dokonce pravnuky, a tak žijí čtyři generace současně. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 302
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1273x
Žiji v zahraničí po roce 1968.Velice rád cestuji po světě a poznávám jejich slasti i strasti.Navštívené země: Bulharsko,Belgie,Dánsko,Holandsko,Itálie,Jugosslávie, Maďarsko,Německo,Polsko,Rumunsko,Řecko,Rakousko, Francie,Švédsko.Převážně Amerika,Švýcarsko, Dubai, Maldive, Jižní Afrika,Svazijsko,Mosambik, Zimbabwe,Lesotho,Zambie, Namibie,Botswana,Kenya.

Seznam rubrik