Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Není to Bůh ve třech osobách, svatá trojice,” nýbrž JEDEN BŮH, jedna osoba, se třemi hlavními tituli, a třemi úřady které dokazují tyto tituly."

A proč se pokoušíte popřít právě tři božské osoby, které již několik století Katechismus (řmkc) přehledně definuje?

V Bohu jsou tři osoby. Tyto tři božské osoby (božské - protože jsou z jedné podstaty) se jmenují Otec (první), Syn (druhý), Duch svatý (třetí).

Tři božské osoby jsou jedné podstaty, protože mají všechny tři jednu a tu samou (božskou) bytnost a přirozenost a tudíž i božské vlastnosti.

(76 strana:) http://librinostri.catholica.cz/download/VyklVeliKat-150dpi.pdf

(1997- Katechismus katolické církve:)

252 - "Církev používá termínu „podstata“ (substance), někdy také „bytnost“ (essence) či „přirozenost“ (natura), aby označila božské bytí v jeho jednotě; termínu „osoba“ nebo „hypostasis“, aby jmenovala Otce, Syna a Ducha svatého v jejich skutečném, vzájemném rozlišení; termínu „vztah“ (relace), aby označila skutečnost, že rozlišení mezi božskými osobami tkví v tom, v jakém poměru je každá k ostatním."

475 - "Církev obdobným způsobem na šestém ekumenickém koncilu prohlásila, že Kristus má z přirozenosti dvojí vůli a dvojí jednání božské a lidské, nikoli protikladné, nýbrž spolupracující, takže Slovo, které se stalo tělem, chtělo lidsky v poslušnosti k svému Otci všechno, o čem pro naši spásu božsky rozhodlo s Otcem a s Duchem svatým. Lidská vůle Kristova „je poslušná Otci a bez zpěčování a odporu se podřizuje jeho všemohoucí vůli.“

Skutečnost, že na území České republiky, které bylo na přelomu 19. a 20. století více katolické (řmkc - v poměru vůči ostatním náboženstvím) než území dnešního Polska, Slovenska, Maďarska, Německa, Slovinska (atd.), dnes převládá ateismus, přece neznamená, že zde může (z "Učení církve") kdekdo vykládat kdeco.Rv

0 1
možnosti

A proč se pokoušíte popřít právě tři božské osoby, které již několik století Katechismus (řmkc) přehledně definuje? Nemohu něco popřít co neexistuje. Nemůžete z Boha udělat tři osoby, nebo rozložit ve tři díly.

Žádnému Židu nemůžete říci, že je nějaký Otec, Syn, a Duch svatý. Hned by vám řekl,odkud tato idea přišla. Toto vyznání bylo ustanoveno na koncilu v Nicei kolem roku 312.

Ale prvotní církev to tak neučila. A později kdo se proti tomuto, nebiblickému učení postavil byl ohlášen jako Heretik a upálen. A proto vznikla protestanská církev. Viz doba temna. Iz. 43:11.. Já, jsem Hospodin, a žádného není kromě mne spasitele.

0 0
možnosti

Myslím, že jste to pochopil správně.

1 1
možnosti

Netušíte někdo, jak se dá odečítat karma?

1 0
možnosti

On Víťa je celej popletenej. My už dávno víme že jeho jméno je : "Noname". A přesněji řečeno víme, že vůbec není. Jsme drobnou epizodkou protonů, neutronů, neutrin a vlnění, prostě chemie, a čerti, andílci vznášející se ve vakuu, bezhlaví rytíři, jezinky, svatí Petři, Floriánci, Josefové, Máně, Pavlové, Terezy, Mohamedi a žádní jiní bohové a ráje prostě nejsou.

( A ani egypští Re, Atum, Horus, Nun, Naunet, Heh, Hauhet, Kuk, Kauket,Tenemu, Tenemut, Amon, Amaunet,Gerh,Gerhet, Shod, Aker, Am-heh, Amenhotep, Anhur, Anuket, Anup, Ash, Aton, Bastet, Behdetej, Bes, Dua, Duamutef, Eset, Geb, Hapi, Harpokratés, Hathor, Heh, Heka, Heket, Chentiimentiu, Cheprer, Chnum, Chonsu, Ihy, Imhotep, Imset, Jah, Kebehsenuf, Kematef, Kuk, Maat, Menhit, Min, Mut, Nebthet, Nefertum, Nun, Nút, Osmero, Ptah, Sachmet, Serapis, Sobek, Sokar, Sutech, Šepsej, Šu (bůh), Tenemu, Thovt, Usir, Vadžet, Veneg, Vepuauet,

kteří jsou na úrovni katolickýho Nonejma a Ježka, jen vymyšleni o 4 tisíce let dříve.

Rovněž nejsou a ani nikdy nebyli bohové řečtí:

Adrásteia, Aglaia, Achelóos, Aiglé, Aiolos, Alléktó, Amfitríta, Anemoi, Apaté, Artemis, Artemis z Efesu, Asklépios, Asópos, Áté, Aurora, Bakchantky, Biá, Boreás, Dafné, Deimos, Diké, Dióna, Dionýsos,

zkrácení textu o 250 znaků t.j. 58 bohů,

llirhoé, Kalypsó, Kéfísos, Kéres, Kétó, Kirké, Kleió, Kratos, Kybelé, Létó, Litai, Máia, Megaira, Melpomené, Moiry, Mómos, Morfeus, Múzy, Nefelé, Nemesis (mytologie), Néreovny, Néreus, Níké, Notos, Nymfy, Ókeanovny, Oneiroi, Pásithea, Peithó, Persefona, Plejády, Plútos, Polyhymnia, Priapos, Próteus, Psyché, Seléné, Serapis, Silénos, Styx, Tartaros, Terpsichoré, Thálie, Thanatos, Thaumás, Thetis, Tísifoné, Týché, Úrania, Zefyros ani Zélos.

A to nejmenuji dalších cca 2000 vymyšlených bohů plně rovných našemu starému dobrému fousatému bezejmenému tátovi - otcovi svatému. Například Budhu, Lucifera, Haile Selasie (kterej je kupodivu také plnoprávným bohem), čínskýho Dalajlámu, atd... Amen (hotep)

0 2
možnosti

"Já jsem, ten který jsem" ze Starého zákona nebyl Ježíš, ale Jahve (Vš výklad by se židům určitě vůbec nelíbil). Zajímavé je, že indický hinduistický mudrc Ramana Mahariši, když vysvětluje, co je Átman (Univerzální Vědomí čili Bůh), používá tentýž název "Jsem jsem Já", někdy Šiva či Bezmezný. Představa Boha jako (svatého) Ducha není křesťanský objev, objevovala se už u "přírodních" etnik, např. v Severní Americe.

0 0
možnosti

První židé uvěřivší v Ježíše jako v Mesiáše nemluvili o tom, že by byl Ježíš na úrovni Boha-Jahveho, ale o pár století, v Evropě, už to bylo jasné, Ukřižovaný Mesiáš byl ztotožněn s Bohem-Stvořitelem světa, pak tu ale z logiky věci musel být odjakživa - už před Abrahámem či Adamem. Pokud jsem si v Novém zákoně všiml, Ježíš přímo neřekl nikdy: JÁ JSEM SYN BOŽÍ. ale řekl, že je "syn člověka" a mluvil o "svém otci na nebesích", jehož jsme všichni děti.

1 0
možnosti
Foto

Ježíš řekl:,,”Přišel jsem ve jménu mého Otce a vy jste mne nepřijali.” Takže jméno Otce musí být Ježíš.

Přišel ve jménu někoho (Otce), tedy jiné osoby. Ale podle vás on je ta jiná osoba. To je proti logice.

Proč však hledat v náboženství logiku, když tam však není a místo ní je pevná víra, že?

Když víra (náboženství) rozhodne, může být kdokoliv kýmkoliv.

2 0
možnosti

Dobrý den. Bůh není ta jiná osoba. Po přečtení článku by to mělo být jasné. Ježíš řekl: v Janově 4:24-26... Bůh DUCH JEST, a ti kteří se jemu modlí, v duchu a pravdě musejí se modliti. Dí jemu žena: Vím že Mesiáš přijde, kterýž slove Kristus. Ten když přijde, oznámí nám všecko. Dí jí Ježíš: JÁ JSEM kterýž mluví s tebou. Otec je duch, který se stal člověkem, tělem( JEŽÍŠ) ve kterém přebýval.

Marka 12:29..A Ježíš odpověděl jemu,že první ze všech přikázání jest:Slyš, Israeli, Pán Bůh náš PÁN JEDEN JEST.Zjevení 4:2... A hned jsem byl u vytržení ducha, a aj trůn postaven byl na nebi, a na trůnu JEDEN seděl. Slovo trinity nenajdete nikde v Písmu Svatém.Přeji hezký den.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS