Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
HV

H36o28n94z18a 10V75r71á51n70a

13. 10. 2016 7:28

V takových kuchařkách je radost listovat. Nejraději si ovšem pročítám starý sešit po mé mamce, kam si zapisovala recepty sehnané po různých příbuzenstev na začátku svého manželství. Tedy zdaleka se historicky ani nepřibližuje k Rettigové, Axamitové či Hansgirgové, ale osobní hodnotu mají pro mne nevyčíslitelnou. Nicméně je úsměvné když si čtu recept s názvem "levný koláč" a začíná surovinami... 25 dg másla, šest vajec... ;-D. Nu, jak říká klasik - hold jiná doba... A jen tak na okraj, s ohledem na dnešní dobu jsem zvědav, jaké "sešity receptů" zanechají naše dcery svým potomkům. Přeji všem dobrou chuť... ;-)

3 0
možnosti
LV

Dobrý den. Tato kniha je unikátní tím, že tam jsou i jiné různé rady jak připravit hostinu, prostřít stůl atd.

1188. Rychlí prostředek, když se kuchařka spálí neb opaří.

Když se kuchařka spálí nebo opaří, bez čeho se snad žádná vařit nenaučí, nechť namočí kousek starého plátýnka a vlihu a kousek ve studené vodě, a přiloží spěšně na spálené nebo opařené místo nejprve obklad líhem, pak vodou prosáklý; anebo nechť roztluče vejce a mázdrou, která jest ve skořápce, spálené neb opařené místo obloží, a když to přischne, nechť to pořád maže bílkem. To vytáhne horkost a neudělá se žádný puchýř;nesmí se ale spálené místo dříve namočit, dokud horkost nezmizela. Také se radí strouhaná zemčátka nebo rychlé obložení bavlnou; co jest nejdříve po ruce, toho ať se použije. Jestli se ale kuchařka silně spálila o plech nebo o železo, tedy jest nejlépe lékaře povolat; není-li však lékař hned po ruce, tedy nechť se rána obkládá v klejtovém octě a ve vodě máčenými klocy; a jel-li rána zjitřena, musí se hojit klejtovou mastí.:-)

1 0
možnosti
BK

Tak to je historický skvost:-).... jsem zvědavý člověk,tak tento recept musím vyzkoušet .. :-) pak Vám napíši jestli se mi koláč povedl.

2 0
možnosti
LV

Děkuji. Budu se těšit. Říká se, že láska prochází žaludkem. Přeji hezký den.:-)

1 0
možnosti