Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kosmas první část své kroniky fabuluje " a poněvadž se tyto věci zběhly za starodávna, ponecháme čtenáři posouditi, zda se opravdu staly, či jsou smyšlené " Země již určitě byla dotčena rádlem. Legendy o Bivojovi či dívčí válce jsou zřejmě adaptací antických příběhů, archeologie na Vyšehradě žádné knížecí osídlení z té doby nenalezla. Následná knížata od Křesomysla po Hostivíta popisuje jako " oddané břichu a spaní, nevzdělané a neučené, podobající se dobytku ". Zato o Sámovi nic neví. Sám uznává za počátek seriozní kroniky rok 894.

A Hájek z Libočan si žánr kroniky pletl s beletrií. Jirásek pak do Starých pověstí českých též zařadil báje a la Brunclík, blaničtí rytíři či proroctví slepého mládence. :-)

1 0
možnosti

Pardon, to měla být reakce na paní Moudrou. Jen jsem tím chtěl upozornit, že všechny spisy Nového Zákona vznikly nejdéle ( ! ) 70 let po Ježíšově ukřižování. Kosmas začal psát kroniku kolem roku 1110 a v prvních datech přelomu 10. a 11. století se trochu plete, přesto má kronika velkou vypovídací hodnotu.

1 1
možnosti

Nedal bych jednu "Slavnou Nemesis" nebo "Utrpení knížete Sternenhocha" ani za miliardu biblí.

Ježíš je Satan, kdo křísí, ten ubližuje!

0 3
možnosti
Foto

Bible je plná rozporu.Jen tak mimochodek,skutečnost,že Ježíš byl jeden z podvodníku,kterými se to v jeho době jenom hemžilo a celý Nový zákon jsou jen nesmyslnosti a slepené zmatené povídačky anonymních autoru ještě nepopírá fakt,že Buh muže skutečně existovat.Uvědomte si,že na světě spousta lidí věří v Boha a jakéhosi Ježíše a zmatenou Bibli ke své víře k tomu vubec nepotřebuje....

2 3
možnosti
Foto

Pane Šimku,asi pul miliardy budhhistu nějaký Ježíš opravdu nezajímá,hinduisty také ne a tak bych mohl ve výčtu východních náboženstvích pokračovat.Těch cest k Bohu je přece spousta."Víra je dum o mnoha místnostech"....

1 1
možnosti
Foto

Myslím si, že brát Bibli doslova je poněkud zcestné. Koneckonců se tím vyznačují svědkové Jehovovi a občas s tím mívá jejich okolí i oni sami problém.

Bible je spíše návodem k žití, plná jinotajů a náznaků. Rozhodně nejde o nějakou reportáž o vzniku člověka a jeho působení v Palestině.

Jen těžko si lze představit bloumání Adama po ráji atd.

Jeden ze způsobů žití je nimrat se v detailech, hledat rozpory a úzkostně dbát na to, abych třeba neřekl v rozčilení nějaké ostré slovo a pak další hodinu klečel za to na hrachu.

Druhý způsob je zkoušet chovat se k lidem přesně tak, jak chci jejich chování je mně. Pomoci druhému, pokud je to možné. Radovat se z každého nového dne jako nové příležitosti. Tohle často vidím i tzv. "nevěřících", kteří sice nedodržují onen týdenní rytmus modliteb a návštěv chrámu, ale žijí evangelium bez toho, aby je poznali. Pak vidím ztrápené tváře echtovních věřících, kteří to do puntíku dodržují a své úzkosti pak řeší antidepresivy /týká se i kněží - vím z praxe/.

Každý má na výběr a nikdo nemůže říci, co je špatně.

5 1
možnosti

R^

Pane Víte, pokusím se pro Vás zjednodušeně rekonstruovat svůj přízpěvek, který mi tu zmizel:

Váš přísup k víře je katechismový. Naučím se katechismus a prohlásím, že tomu všemu věřím. To dnes u dnešního skeptického člověka hledajícího exaktní vědecký přístup nestačí. Dnes snad s výrokem Benedikta XVI. hledáme víru živou, mystickou, osobní setkání s Bohem. Trochu to bylo naznačeno v mém článečku o Tomáši Halíkovi a budu o tom psát v článečku o Karlu Satoriovi. Bohužel tyto články zde zdvihají žumpu nenávisti a zloby:

https://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=667950

Tak alespoň takto dodatečně pro Vás...

Já ve svých článečcích vycházím z knihy Štefana Hríba "Kam se ztratil bůh", která vyšla v češtině. Jde o rozhovory se třemi neobyčejnými kněžími.

:-)

2 0
možnosti

Deo gratias! Neztratilo se! :-)

1 0
možnosti
Foto

Trochu mi připomínáte argumentaci mého velkého kamaráda, který říkával " Pokud Ježíš nevstal z mrtvých, radujme se a pijme a jezme, neboť zítra zemřeme. Jenže on vstal" Nikdy jsem tuto argumentaci nepochopil a nechápu jí dosud. Je to údajně nějaký biblický či církevní citát. Nevím. Každopádně, podobné argumentace jsou k ničemu. Je nutné si uvědomit, že Bible je opravdu knihou knih. Prvním "lidským kodexem" a jak k takovému je třeba k ní přistupovat. Hledat v ní odpovědi je nesmyslné. Jen návod a radu k cestě. Nikdy odpovědi. Jakožto kniha, která je psána člověkem, nikoliv Bohem, je tedy logicky knihou mnohdy chybující a nepřesnou, ve smyslu dějin a historického vývoje.

1 0
možnosti

Bible zdaleka není prvním "lidským kodexem". Morální a právní kodexy byly už předtím. Ale zdá se, že Bible patří do souboru myšlení člověka, kde si v historii člověk uvědomil to, na co přišel team Františka Koukolíka nedavno, že člověk je naprogramován k sebezničení. Již mýtus o Adamovi a Evě byl takovou snahou o vyrovnání.

Poslední efektivní snahou je v podstatě učení Ježíše Krista o spáse člověka. Ježíšův Bůh je Pravda, Láska, Svoboda, Spravedlnost... A pokud člověk se stane obrazem Božím, dojde spásy od svého věčného prokletí sebezničením. Teprve takto je schopen nalézt Boží království a postavit se svému prokletí, svému naprogramování k sebezničení.

:-)

1 0
možnosti

Kdo hledá v Bibli rozpory - tady je pro zajímavost:

Rozpory v knize knih:

http://www.osel.cz/7232-rozpory-v-knize-knih.html

Tento web si píší vědci pro sebe a před časem zde proběhl seriál na toto téma - viz google: :: OSEL.CZ :: - Zeptejte se svého kněze

který pak pokračoval sérií negativních reakcí některých věřících vědců

1 3
možnosti

Rouzpory tam samozřejmě jsou. Pokud texty považujete za nadiktované Bohem, pak samozřejmě Boha popřete! :-)

1 0
možnosti
Foto

Pane autore, je hezké, čemu věříte. Ovšem já se předevčírem odebral na horu Kozákov a tam se mi v hořícím keři zjevil boží posel. A ten mi sdělil, že vše, co je v bibli psáno, je pouhý lidský výmysl. A vykladače bible prohlásil za stoupence Satana, protože NIKDO z lidí nemá právo vykládat slovo boží.

A teď mi dokažte, že nemám pravdu. Ámen.

9 2
možnosti
Foto

R^ (doufám, že se ten keř nakonec podařilo uhasit)

1 0
možnosti

Jsem nevěřící a nikdy jsem se nijak zvlášť o tuto problematiku nezajímal. Kdysi jsem však viděl pořad "Na plovárně" s religionistou a biblistou profesorem Janem Hellerem a musím říci, že jeho pojetí a pohled na Bilbli se mi velice líbily. Doporučuji shlédnout. R^

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1093836883-na-plovarne/206522160100002-na-plovarne-s-janem-hellerem/

2 1
možnosti

Kde je můj příspěvek? :-)

1 0
možnosti

Zdravím. Váš žádný příspěvek nevidím.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS