Zajímavý příběh k zamyšlení.

Nedávno mi přišel do internetové schránky od známých zajímavý článek, který mě velmi zaujal. Tento článek napsal sice neznámý autor a nevím, zda je autentický, přes to věřím, že je škoda, abych si ho nechal jenom pro sebe.

 

Čerstvě vystudovaný mladý muž se připravoval ke státním zkouškám na universitě. Jeho tajným přáním již mnoho měsíců bylo, mít nádherné sportovní auto, které obdivoval v autosalonu. Věděl, že jeho otec je natolik majetný, že by mu ho mohl bez problémů koupit. Rozhodl se tedy otci říci, že všechno, co by od něho chtěl, je ono auto.

Po úspěšném složení státních zkoušek nadešel slavnostní den – promoce. Mladý muž nyní od otce očekával náznaky toho, že mu vysněné auto koupil. Ráno, před odchodem na promoci si ho jeho otec zavolal a řekl mu, jak ho moc miluje, a jak je na něho pyšný, že má takového skvělého syna. Pak mu předal nádherně zabalenou dárkovou krabici. Zvědavý, ale trošku zklamaný mladý muž otevřel krabici, v které uviděl Bibli, vázanou v nádherné kůži, na které bylo zlatě vyryto jeho jméno. Rozzlobeně mladý muž zvýšil na svého otce hlas a zklamaně řekl: "Se všemi těmi penězi, které máš, jsi mi dal Bibli?"  Po té se vyřítil z domu a Bibli tam nechal.

Uplynulo mnoho let, a z mladého muže se stal úspěšný obchodník. Měl nádherný dům a svoji rodinu, ale uvědomil si, že již dlouho neviděl svého otce, který už je velmi starý. Napadlo ho, že by mohl za ním zajet, protože ho naposledy viděl v den své promoce.  Avšak před tím, než stihl udělat jakékoliv přípravy na cestu, obdržel telegram, že jeho otec zemřel. Také se dozvěděl, že mu odkázal veškerý jeho majetek. Musí tedy zajet do otcova domu, aby se postaral o všechny nezbytné věci. Když přijel k otcovu domu, zármutek a lítost zachvátil jeho srdce.

Když se procházel domem a začal prohlížet všechny otcovy důležité dokumenty, náhle uviděl krabici s Biblí, kterou v den promoce od otce dostal. Otevřel krabici a pohleděl na Bibli. Vypadala úplně stejně, jako tehdy, když ji zde před léty zanechal. Se slzami v očích vzal Bibli do rukou a začal otáčet stránku po stránce. Všiml si, že jeho otec pečlivě podtrhnul v Matoušově evangeliu v 7. kapitole 11. verš: ,, Jestliže tedy vy, ač jste zlí, umíte svým dětem dávat dobré dary, čím spíše váš Otec v nebesích dá dobré dary těm, kdo ho prosí!"

 Jakmile tato slova dočetl, ze zadní strany Bible vypadly klíče od auta. Měly na sobě visačku se jménem prodejce - toho samého prodejce, který před lety prodával jeho vysněné auto. Na cedulce bylo datum jeho promoce se slovy  - „plně uhrazeno“.

 

 

Autor: Lubomír Vít | čtvrtek 27.10.2016 14:36 | karma článku: 19,25 | přečteno: 828x